Søk

Norge og EØS

Hvor er energipolitikken i EØS-utredningen?

Mann i dress foran stortingsbygningen
Truls Wickholm i Samfunnsbedriftene Energi er bekymret for regjeringens sviktende håndtering av Norges energiforhold til EU. Foto: Jill Johannessen
|
Publisert:
29. august 2024

Stortinget må få diskutere EØS selv om Senterpartiet sitter i regjering. Folkestyre er å la folkets representanter få diskutere de viktige sakene, også når en mindretallsregjering er uenig med seg selv.

Mens vi ventet på EØS-utredningen, tok Samfunnsbedriftene Energi til ordet for at det er på tide med en alvorsprat. Vi er bekymret for hva vi taper dersom Norge ikke lenger skal ha et tett energisamarbeid med EU, og at vi må ta innover oss hvor dagens kraftdebatt er på vei.
Utredningen la frem tydelige tilrådninger på energifeltet, som kunne bidratt til nettopp å bedre vår deltakelse og bidra til økt kunnskap i den offentlige debatten. Men når det ikke er noen plan for hvordan dette skal følges opp politisk, lurer vi på hva som egentlig kommer til å endre seg.

Regjeringens sviktende håndtering av Norges energiforhold til EU

Norges forhold til EU og oppfølgingen av EØS-avtalen på energifeltet har lenge vært preget av nøling og manglende handling. Dette har ført til betydelige utfordringer for norsk energisektor og næringsliv. Samfunnsbedriftene Energi har i sitt høringssvar til EØS-utredningen tydelig påpekt flere kritiske punkter som regjeringen må ta tak i umiddelbart.

Behovet for en stortingsmelding om EØS-avtalen

Til tross for klare anbefalinger fra utvalget, har regjeringen unnlatt å legge frem en stortingsmelding om Norges oppfølging av EØS-avtalen. Dette er uakseptabelt. En slik melding er nødvendig for å sikre politisk forankring og forpliktelse til å følge opp de tilrådningene som er gitt. Uten tydelige politiske signaler risikerer vi å sakke akterut i forhold til våre europeiske naboer. En stortingsmelding vil gi en helhetlig oversikt over Norges forpliktelser og strategier i forhold til EU, og sikre at vi har en klar og forutsigbar politikk på energifeltet.

Helhetlig politikk for oppfølging av EØS-avtalen

Norge har gått fra å være et foregangsland på energifeltet til å ligge langt bak i implementeringen av EU-regelverk. Dette gjelder blant annet energieffektiviseringsdirektivet fra 2012 og flere direktiver fra Klar for 55-pakken. Denne treneringen skaper usikkerhet for bransjen og næringslivet, og vi risikerer å miste investeringer til andre land. Europakommisjonen har også kritisert Norge for det store etterslepet i innlemmelsen av EU-politikk i EØS-avtalen. Regjeringen må prioritere raskere avklaring og implementering av relevant EU-regelverk.

Manglende deltakelse på den europeiske politiske arenaen

Norge har tidligere vært en ledende aktør innen kraftsektoren, men manglende politisk deltakelse i EU har svekket vår posisjon. For å kunne påvirke EU-politikk og sikre at våre behov blir ivaretatt, må Norge være mer til stede på den politiske arenaen i EU. Dette krever at vi følger våre forpliktelser gjennom EØS-avtalen og innlemmer relevant regelverk uten utsettelser.

Behov for økt kunnskap og åpenhet

Det grønne skiftet må forankres både politisk og i befolkningen gjennom økt kunnskap og åpenhet. Debattklimaet og kunnskapsnivået om EU og energi er utfordrende, og det er behov for mer lett tilgjengelig informasjon om EUs energipolitikk. Regjeringen må sørge for at norskspråklige versjoner av lovtekster sendes ut på høring og inkludere departementenes vurderinger av regelverket.
Regjeringen må ta grep og vise handlekraft for å sikre at Norge ikke sakker akterut i det europeiske kraftmarkedet. Det er på tide med en tydelig og forpliktende politikk som sikrer forutsigbarhet og vekst for norsk energisektor og næringsliv.

Les mer om

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern