Søk

Produsentansvar for tekstil

Enighet om revidert avfallsdirektiv i EU

|
Publisert:
19. februar 2025

Rådet og Europaparlamentet har kommet til en foreløpig enighet om revidering av EUs rammedirektiv for avfall. Avtalen innebærer strengere regler for avfallshåndtering i tekstilsektoren og mål for reduksjon av matsvinn.

Avtalen må fortsatt formelt godkjennes av begge institusjoner før den trer i kraft, men nå er vi ett skritt nærmere produsentansvar og andre viktige virkemidler for å begrense overproduksjon av tekstiler.

Strengere regler for tekstilavfall

Det som kanskje er viktigst for kommunal avfallsbransje her i Norge, er at det er enighet om harmoniserte regler for produsentansvar for tekstilavfall.
Tekstilprodusenter og moteaktører vil få økonomisk ansvar for avfallet de genererer, og må betale vederlag for å finansiere innsamling og behandling av tekstilavfall. Vederlaget skal avhenge av hvor sirkulært og bærekraftig produktet er designet.

Norge kan gå foran

Medlemslandene, inkludert Norge, vil få en frist på 30 måneder etter endelig vedtak før produsentansvaret må være på plass.
- Dette er å forstå som et minimumskrav og det er ingenting i veien for at Norge kan gå foran og sørge for at produsentansvaret kommer på plass så fort som mulig etter at endelig vedtak foreligger i Brussel, sier Svein Kamfjord som er direktør i Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs.
Miljødirektoratet har fått i oppdrag fra Klima og-miljødepartementet å legge frem forslag til norsk forskrift om produsentansvar for tekstilavfall innen 1. september i år.
- Kommunene har store kostnader forbundet med separat innsamling av tekstilavfall, og det er viktig å få plass god ordning som sikrer forurenser betaler-prinsippet og sørger for dekning av den selvkosten kommunene har med innsamling, sier Kamfjord.

Mindre matsvinn innen 2030

De nye målene for reduksjon av matsvinn i EU er de første av sitt slag og inkluderer:
  • En reduksjon på 10 % i matavfall fra foredlings- og produksjonssektoren, basert på gjennomsnittlig avfallsmengde i perioden 2021-2023.
  • En reduksjon på 30 % per innbygger i matavfall fra detaljhandel, restauranter, matservering og husholdninger, sammenlignet med samme referanseperiode.
I tillegg oppfordres det til frivillig donasjon av usolgt mat som fortsatt er trygg for konsum.

Veien videre

Den foreløpige avtalen må nå godkjennes av Rådet og Europaparlamentet før den gjennomgår juridisk språkvask. Etter formelt vedtak vil EU-medlemslandene ha 20 måneder på seg til å tilpasse nasjonale lover i tråd med de nye reglene, 30 måneder for produsentansvaret.
I avtalen ligger det og inne at EU-kommisjonen skal evaluere finansieringen av produsentansvarsordninger og mulige målkrav for tekstilavfall innen 2029. Videre skal kommisjonen innen utgangen av 2027 vurdere oppdaterte mål for matavfallsreduksjon for 2030 og 2035.

Les mer om

Svein Kamfjord
Bilde av direktør Svein Kamfjord. Foto: Jill Johannessen.
Direktør
930 30 423
Send en e-post
Marianne Haugland
Bilde av Marianne Haugland. Foto: Bård Gudim
Fagsjef
971 78 817
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Vi gir deg siste nytt fra skjæringspunktene mellom fag og politikk, og mellom arbeidsliv og jus. Du får relevante og forståelige nyheter rett i innboksen din.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern