Søk

Han truer bedriften din!

Mannlig skikkelse med rød hettegenser og en selvlysende Halloweenaktig maske ser inn i kameraet.
Stadig flere mennesker har som jobb å trenge seg inn i slike IT-systemer som din bedrift bruker. Illustrasjonsbilde. Foto: Sebastiaan Stam / Unsplash
|
Publisert:
28. september 2023

Antallet målrettede utpressingsforsøk med «ransomware» mer enn firedoblet seg i løpet av 2020. Og veksten har vært sterk i alle år siden da. Ingen bedrifter kan være helt trygge. Dette er blitt en industri.

- Det er mange skrekkeksempler på at svært oppegående folk er blitt narret til å klikke på en lenke eller laste ned noe som ikke skulle vært lastet ned, sier administrerende direktør Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene.
Vi har sett det skje med norske kommuner og med internasjonale selskaper. Til og med Stortinget har blitt rammet av hackere.
For slike datasnoker er ikke bare IT-eksperter. De er også dyktige på å utnytte menneskelig sårbarhet.
- IKT-sikkerhet er litt som en kjetting: Ingen er tryggere enn den svakeste lenken. Så det holder ikke at «han IT-fyren med hettegenser» kan det. Eller at sjefen kan det, sier Brevik.

Nedstenging og utpressing

Alle ansatte som har tilgang til bedriftens systemer, må opp på et visst bevissthetsnivå. For i praksis vil den mest «sårbare» ansatte bestemme hele bedriftens IKT-sikkerhet.
Skadelig programvare – eller «malware» – blir som regel installert av en intetanende ansatt på en datamaskin. Slike program kan surre og gå lenge. Målet er å skaffe tilgang til sensitiv informasjon eller å lamme bedriftens systemer.
Når hackere med onde hensikter har oppnådd det de vil, kan marerittet ramme.
- De kan stanse driften av en viktig tjeneste og fremme krav om løsepenger. Eller de kan jobbe mer langsiktig og drive utpressing og kanskje tvinge noen til å bli en utro tjener, sier Brevik.

Flere «black hats»

Det er en voldsom vekst i slik programvare. Ifølge Verdens økonomiske forum økte forekomsten med hele 358 prosent i 2020. Og målrettede utpressingsprogram – «ransomware» – økte med hele 435 prosent i samme år.
Det er også stadig flere som bruker slike program. «Hærer» med cyber-leiesoldater står klare til å benytte sofistikert programvare og utspekulerte metoder for å komme seg inn i ulike systemer.
For det er mye penger å tjene på dette. Dessverre er det også blitt manges levebrød. Så nettopp du, eller en ansatt i din bedrift, kan være neste målskive.

Livslang IKT-læring

- Man blir aldri utlært, for dette feltet er i rivende utvikling. Men det som hjelper, er å forberede seg, sier Brevik.
- Om alle ansatte har IKT-sikkerhet i ryggmargen, minker sjansen betydelig for at akkurat din bedrift blir rammet.
Og det er viktig for flere enn deg og dine ansatte. Det er viktig for alle innbyggerne som er avhengig av tjenestene som din samfunnsbedrift tilbyr.

Les mer om

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern