Arbeidstilsynet vil endre arbeidsmiljøloven § 4-3 og presiserende bestemmelser i forskrift om arbeidsmiljøregelverkets krav til det psykososiale arbeidsmiljøet.
Tilsynet skriver at endringene ikke medfører nye plikter for arbeidsgiver utover det som alt gjelder, men de ønsker at reglene skal være enklere å forstå og følge.
Et nytt første ledd i § 4-3 slår fast at arbeidet skal organiseres, planlegges og gjennomføres slik at det psykososiale arbeidsmiljøet i virksomheten er fullt forsvarlig ut fra hensynet til arbeidstakernes helse, sikkerhet og velferd.
Et nytt andre ledd lister opp en rekke ting som påvirker det psykososiale arbeidsmiljøet.
Tydeligere krav
I tillegg foreslås det en ny del i forskriften til arbeidsmiljøloven om utførelse av arbeid. Den inneholder generelle bestemmelser med krav til kartlegging, risikovurdering, tiltak og informasjon samt opplæring.
Det er også særlige bestemmelser om arbeidsgivers ansvar knyttet til vern i arbeidet mot trakassering og mot vold og trusler.
I høringssvaret er Samfunnsbedriftene positive til at regelverket gjøres tydelig og mer tilgjengelig for brukerne.
Det er svært viktig at arbeidsgivere jobber systematisk for å få ned sykefravær som kan skyldes trekk ved arbeidsmiljøet. Det bidrar også til å hindre at arbeidstakere faller utenfor og blir uføre.
Sammenheng mellom et godt arbeidsmiljø, trivsel og arbeidshelse er klar.
Alle må bidra
Det er på det rene at arbeidsgiveren har hovedansvaret etter arbeidsmiljøloven. Men et godt og forsvarlig arbeidsmiljø krever både forståelse og aktiv innsats fra alle på arbeidsplassen. Det gjelder både vernetjeneste/verneombud, tillitsvalgte og ikke minst de ansatte selv.
En arbeidsgiver kan derfor ikke sikre et fullt forsvarlig psykososialt arbeidsmiljø uten at andre bidrar. Det krever en felles innsats. Og her vil dialog være et viktig virkemiddel.
Derfor ønsker Samfunnsbedriftene å tydeliggjøre arbeidstakernes plikt til å medvirke i arbeidet med det psykososiale arbeidsmiljøet.
I høringssvaret foreslår vi at denne plikten tas inn i både arbeidsmiljøloven og i forskriften om utførelse av arbeid.
Videre er det Arbeidstilsynets ansvar å sikre at ikke lovendringene i realiteten er en ytterligere skjerpelse av pliktene som en arbeidsgiver alt har.