Det sier direktør Truls Wickholm i Samfunnsbedriftene Energi og IKT. I går besluttet styret i Sauland kraftverk AS å skrinlegge arbeidet med et nytt kraftverk som ville gitt 220 GWh fornybar kraft.
– Det er slike avgjørelser som viser at dagens system ikke er rigget for å gi Norge den kraften vi trenger for å komme oss gjennom det grønne skiftet. Samfunnet har rett og slett ikke råd til at denne kraften ikke blir bygget ut, sier Wickholm.
Må utnytte mulighetene
Han mener myndighetene må bidra mer.
– Både industri og innbyggere trenger denne nye kraften. Ved utbygging av havvind, er det laget ordninger der staten går inn med differansekontrakter som sikrer utbygging av prosjektene. Slike muligheter bør vi også vurdere ved utbygging av kraft på land, sier Wickholm.
– For eksempel har Energikommisjonen pekt på at staten burde gå inn på kontrakter som sikrer utbygging av 7 TWh vannkraft. Prosjektet til Sauland kraftverk er ikke kontroversielt – kostnaden kan bare ikke regnes hjem av selskapene slik betingelsene er nå. For Norge som energinasjon med stadig større behov for fornybar kraft, ville dette likevel vært en god investering.
For høye kostnader
Det er altså de høye kostnadene som gjør at styret i Sauland kraftverk sier nei til å bygge kraftverket. Styreleder Geir Kulås er skuffet, men ikke overrasket, over at det ikke blir noen utbygging av Sauland kraftverk.
– Vi har hele tiden vært klar over at Sauland kraftverk er et krevende prosjekt. De siste årenes sterke kostnadsvekst, både innenfor bygg og anlegg – og elektromekaniske leveranser, har vært svært negativt for prosjektet, sier Kulås.
– Høyere kraftpriser har dessverre ikke vært tilstrekkelig til å veie opp for den store kostnadsveksten.
Paradoks
Kulås mener det er et paradoks at man ikke får bygget fornybar kraft som ville gitt ny grønn energi som det er enorm etterspørsel etter i den pågående energiomstillingen.
– Denne avgjørelsen gjenspeiler dessverre at de beste vannkraftprosjektene allerede er bygget ut. Prosjekter som det i Sauland, med lange tunneler og liten fleksibilitet blir ekstra sårbare når kostnadene øker slik de har gjort.
Etter en grundig gjennomgang av kostnadene i de innkomne tilbudene, er konklusjonen derfor at utbyggingskostnaden for Sauland kraftverk er så høy at kraftverket ikke lar seg realisere.
Konsesjonen løper ut
Konsesjon for bygging av Sauland kraftverk ble gitt i 2016. Den gang ble byggingen utsatt på grunn av utfordrende rammebetingelser, blant annet lave kraftpriser, økt skattebelastning og lavere produksjonsgrunnlag. Prosjektet hadde en kostnad på rundt 1,1 milliarder kroner.
Planen for utbygging ble tatt fram igjen for to år siden, men da hadde kostnadene til prosjektet blitt fordoblet. Med styrets nei til utbygging av Sauland kraftverk, vil konsesjonen utløpe i februar 2026 – uten at det blir bygget et kraftverk.