- Vi er tilfreds med at nemndsavgjørelsen nå er klar og at partene kan ta opp igjen arbeidet med å videreutvikle avtalen, sier direktør Frode Bård Nilssen i Samfunnsbedriftenes Arbeidsgiverservice.
Da partene til Brannavtalen (SFS 2404) brøt forhandlingene i april, ble tvisten brakt inn for sentral nemnd. Nemnden behandlet saken i juni.
Fremmet felles krav
Under forhandlingene og behandlingen i nemnden fremmet partene på arbeidstakersiden felles krav om arbeidstid og hjemmevakt.
Endringene som nå er gjort har begrenset betydning, og gir ikke en mer varig regulering av hjemmevaktordningen opp mot arbeidstid.
Dette er et tema som kommunesektorens organisasjon KS og partene vil jobbe videre med i avtaleperioden.
Kort om hjemmevakt
Det er nå lagt inn en innledning til del IV Hjemmevakt (beredskapsvakt utenfor arbeidsstedet).
Hjemmevaktordninger må organiseres i samsvar med det til enhver tid gjeldende lov- og avtaleverk, slik at kravene til arbeidstidstid, arbeidsfri, hvile og andre vernehensyn blir overholdt, jamfør arbeidsmiljøloven § 10-12 (4).
Fra 1. januar 2023 gjelder oppjusterte godtgjøringssatser for overordnet vakt (i avtalens punkt 4.3).
Det er også lagt inn en ny tilføyelse i bestemmelsen om utrykning fra hjemmevakt i avtalens punkt 4.2. Med virkning fra 21. august 2023 skal slik utrykning mellom kl. 21.00 og kl. 06.00 godtgjøres med minst 1 time.
Vil videreutvikle avtalen
- En viktig del av avgjørelsen er et forpliktende partsarbeidet der vi skal jobbe sammen for å få til en felles forståelse av utfordringene på et meget viktig samfunnsområde.
Det sier Hege Mygland, KS’ medlem i nemnda og avdelingsdirektør for forhandling i KS.
For Fagforbundet, Delta, NITO og Tekna, har avtalen virkning fra 1. januar 2023 til 31. desember 2024. For Det norske maskinistforbund løper avtalen ut 30. april 2024.