– Vi har alle et felles ansvar for å rydde naturen for søppel, og hvis mange bidrar litt, vil det totale resultatet bli ganske stort. Hver eneste strandrydder bidrar til en renere natur, sier administrerende direktør Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene.
Han har selv deltatt aktivt i Strandryddeuka med egen bedrift, senest i fjor. Nå vil han også ha med seg flere av medlemsbedriftene.
– Vi vet at det er et utrolig engasjement for miljøet blant våre medlemmer, og jeg vet at mange av dem føler et sterkt samfunnsansvar og har deltatt på Strandryddeuka tidligere. Med vår kampanje håper vi å nå ut til medlemmene hvor det fortsatt bare har blitt med tanken.
Hva er Strandryddeuka?
Strandryddeuka er en årlig nasjonal ryddedugnad som koordineres av Hold Norge Rent. Målet er å engasjere frivillige til å bli med og rydde naturen for søppel.
I 2022 bidro 800.000 nordmenn til frivillig opprydding, og på ryddeaksjonen ble det plukket nesten 1.000 tonn med søppel.
Årets strandryddeuke har et spesielt fokus på kommunal sektor. Derfor samarbeider Samfunnsbedriftene og Nettverk fjord- og kystkommuner (NFKK) med Hold Norge Rent om åpningsarrangementet for årets dugnad. Det skjer på Frøya fredag 13. september.
– I den anledning inviterer vi alle medlemsbedrifter til å arrangere egne ryddeaksjoner mellom 13. og 22. september, sier Brevik.
Hvorfor er det viktig?
Gjennom å leve og bo ved havet har vi utviklet det norske samfunnet slik vi kjenner det i dag.
– Marin forsøpling er et fullt ut menneskeskapt globalt miljøproblem. Samtidig er havet på mange måter fortellingen om Norge og det må vi ta vare på. Det bør være en ekstra motivasjon til å bli med på kampanjen, sier Brevik.
– Våre 600 medlemmer leverer tjenester direkte til innbyggere og næringsliv, og er derfor ofte synlige aktører i lokalsamfunnene. Ved å synliggjøre sitt engasjement i sosiale medier, kan bedriftene både vise at de tar ansvar, og samtidig gå foran og inspirere andre til å ta i et tak, sier han.
Hvordan bli med på kampanjen?
Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt – og alt hjelper. Det behøver ikke være vanskelig eller tidkrevende å bli med på dugnaden. Hold Norge Rent har egen veileder for hvordan arbeidsplasser kan gjennomføre egne ryddeaksjoner. På nettsidene kan man også bestille gratis hansker og poser.
Rydd med jobben! (Hold Norge Rent)
Det skal ikke være vanskelig å bli med på Samfunnsbedriftenes ryddekampanje. Det eneste du trenger å gjøre er følgende:
- Før aksjonen: Legg ut en post på bedriftens konto på Linkedin eller Instagram hvor dere skriver at dere skal delta på Strandryddeuka. Bruk gjerne dette bildet eller lag deres egen variant. Merk posten med hashtaggen #samfunnsbedriftenerydder
- Etter aksjonen: Ta bilder mens dere rydder og legg ut innlegg på LinkedIn eller Instagram med hashtaggen #samfunnsbedriftenerydder. Dere kan også sende bilder til oss, så legger vi det ut på vår Instagram-konto.
Vil forbedre regelverket
– Dette handler selvsagt ikke bare om å fremheve seg selv og sin bedrift. Det skal ikke være et grønnvaskingsprosjekt, sier Øivind Brevik.
– Når våre medlemmer er med på Strandryddeuka vil det i seg selv sørge for renere hav og natur. I tillegg gir det oss drahjelp i det politiske arbeidet med marin forsøpling. Bevilgningene til den frivillige innsatsen for å redusere forsøpling i natur og langs kyst, har blitt betydelig kuttet de siste årene.
– Dette ønsker vi å snu, og vi jobber for å forbedre regelverket som forebygger og samler opp det herreløse avfallet som havner i havet. Ved å vise fram et stort engasjement hos våre medlemmer, får vi større tyngde i vårt møte med beslutningstakerne, sier Brevik.
Krav til myndighetene
Regjeringen har bevilget penger til strandrydding siden 2015, og på det meste gikk 80 millioner kroner til tiltak mot marin forsøpling.
– Det er ingen stor sum, men det har vært nok til å administrere og organisere frivillige til den viktige ryddejobben, sier Brevik.
De siste årene har imidlertid bevilgningene blitt halvert flere ganger.
– Vi skjønner at det må kuttes mange steder i stramme budsjetter, men vi kan ikke kutte på steder som gjør oss fattigere senere, sier Brevik
Han har tre klare krav til myndighetene:
- Staten må ta ansvar: Det er behov for forutsigbar og langsiktig finansiering av frivillig opprydning av marint avfall. Frivilligheten må støttes for å bevare engasjementet.
- Produsentene må ta ansvar: Vi trenger gode produsentansvarsordninger som sørger for at produsentene får ansvar for å redusere forsøpling og finansiere opprydning av sine produkter.
- Refusjonsordningen må være god nok: De kommunale avfallsselskapene må få dekket sine utgifter til å ta imot eierløst marint avfall for å unngå brudd med selvkostprinsippet.