Søk

Biogassplattformen er lansert

Biogass-satsing tvinger seg frem

Kvinner og menn smiler til kamera.
Fra venstre: Geir Mo (Energigass Norge), Magnus Strandmyr Eide (Grønt Skipsfartsprogram)Simen Solbakken (Bondelaget), Arne Harr (Norsk Vann), Trude H. Nordli (Sjømat Norge), Sigrun Gjerløw Aasland (Klima- og miljødepartementet), Wenche Karen Westberg (Landbruks- og matdepartementet), Pia Farstad von Hall (Biogass Norge), Nasrin Naimy (Biogass Norge), Knut Gravråk (NLF), Ingelin Noresjø (Grønt landtransportprogram), Kåre Fostervold (Sirk Norge) og Joakim Sandvik Gulliksen (Samfunnsbedriftene avfall og ressurs).
|
Publisert:
11. november 2024

Et fungerende marked. Like utsorteringskrav. Flere fyllestasjoner. Bompengefritak. Med lanseringen av Biogassplattformen den 8. november har Norge fått oppskriften for å ta igjen noe av det forsømte.

I en stormønstring for bransjen var hele elleve organisasjoner med en «aksje» i biogass nylig samlet i Klima- og miljødepartementet for å presentere innholdet i den såkalte Biogassplattformen.
– Med denne plattformen har vi presentert en handlingsplan med tiltak som vi forventer at regjeringen tar tak i, sier daglig leder Pia Farstad von Hall i Biogass Norge.
Mottakere av budskapet var statssekretærene Sigrun Gjerløw Aasland fra Klima- og miljødepartementet, og Wenche Karen Westberg fra Landbruks- og matdepartementet.

Vi har ikke noe valg

– Ukrainakrigen øker behovet for en stabil tilførsel av energi. Samtidig haster det mer enn noen gang å fremme produksjonen av grønn kraft. Da kommer vi ikke utenom biogass, legger Farstad von Hall til.
Biogass Norge har ledet arbeidet med å utforme Biogassplattformen, som ble lagt frem av politisk rådgiver Nasrin Naimy. Samfunnsbedriftene er en av de elleve organisasjonene som stiller seg bak innholdet.
– Biogass er en kortreist klima- og ressursløsning, sier næringspolitisk rådgiver Joakim Sandvik Gulliksen i Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs.
– Her utgjør matavfall en betydelig ressurs. Og for den kommunale avfallsbransjen, er det særlig to ting som må til for å få fart på dette.
– For det første bør det innføres like krav for å sortere ut husholdningsavfall og husholdningslignende avfall fra næringslivet. Dette må inn i avfallsforskriften.

Må skape et stabilt marked

– For det andre må vi få et stabilt marked, så kommunene får levert avfallet sitt til forutsigbare og rimelige priser. Det kan senke kostnadene og påvirke renovasjonsgebyret, noe som gagner både kommunene og innbyggerne.
Dette poenget ble underbygget av flere andre som var med på lanseringen. For at investorene skal komme på banen for alvor, må de ha en langsiktig trygghet. Det er forutsetningen for å skape et fungerende marked.
Derfor ber også organisasjonene regjeringen om å gjennomføre EUs fornybardirektiv i det norske lovverket. Først da kan vi bli en del av det europeiske markedet for biogass.

Flere fyllestasjoner

Norges Lastebileier-Forbund la naturlig nok vekt på hva som skal til på brukersiden.
– Vi har lyst til å bidra med økt etterspørsel slik at den norske biogassproduksjonen øker. Men da er det helt avgjørende at fylleinfrastrukturen blir langt bedre enn i dag, sa Knut Gravråk til AvfallsBransjen.
– I tillegg må jeg nevne bompengefritaket. Det har blitt gjennomført i Oslo kommune, og vi ser at det gir effekt, fortsatte han.

Det står kun på viljen

Med lanseringen tok organisasjonene også til orde for et biogassprogram for industrielle anlegg via Bionova. Denne bør ha en årlig ramme på 500 millioner kroner, og rigges slik at det faktisk utgjør en forskjell.
– Dette handler i bunn og grunn om at vi ønsker økt vilje til å legge til rette for investeringer i ny produksjon. Det innebærer at også virkemiddelapparatet må forbedres, sa Farstad von Hall.
– Alle disse organisasjonene står sammen om tiltakene i Biogassplattformen. Det er noe vi både håper og forventer at blir lagt merke til, avsluttet hun.

Les mer om

Biogassplattformen

Den 8. november lanserte elleve ulike organisasjoner Biogassplattformen.
Biogass Norge har vært førende i arbeidet med å utarbeide plattformen.
Plattformen er en handlingsplan med tiltak for å fremme produksjonen og bruk av biogass i Norge.
Biogass er en viktig energikilde som ofte havner litt i skyggen av andre energiformer.
Organisasjonen som stiller seg bak plattformen er: Biogass Norge, Samfunnsbedriftene, Norsk Vann, Sjømat Norge, Sirk Norge, Energigass Norge, Grønt landtransportprogram, Norges Lastebileier-Forbund, Samfunnsbedriftene, Bondelaget og Grønt Skipsfartsprogram.
LAST NED BIOGASSPLATTFORMEN

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern