Søk

Biogasskonferansen 2025

– Biogass er enestående!

Tre menn står og ser mot en kvinne som leder debatten på en scene.
Fra en av paneldebattene på konferansen 24. mars i Nasjonalmuseet. Fra venstre: leder i Naturforbundet Truls Gullowsen, daglig leder Zero Stig Schjølset, daglig leder Lyse Bio AS Esben Tonning Otterlei. Debattleder er Amalie Lundervold fra Zero.
|
Publisert:
31. mars 2025

Grønn kraft, beredskap, avfallshåndtering, næringsstoff i matjord. Biogass er et kinderegg. Men bransjen trenger trygge rammevilkår for å nå sitt potensial. Det ble klart på Biogasskonferansen i Oslo 25.–26. mars.

– Du kan kalle oss «grønt batteri», eller en beredskapsenergi. Men vi er ikke en overgangsenergi, sa styreleder Frode Halvorsen da han åpnet konferansen med tittelen «Fra grønn ambisjon til industriell produksjon». Nær 180 deltagere hadde samlet seg på Nasjonalmuseet i Oslo.
– Som bransje har vi klart å utvikle et marked, fra lastebiler til busser. Og produktet vårt er enestående. Flere og flere opplever det samme, fortsatte Halvorsen som også er CEO i Redo Biosolutions.
– Vi samarbeider godt med landbruket, havbruket og kommunene. Målet er å produsere 5 terrawatt med energi innen 2030. Og minimum en dobling av det på sikt.

Grønn industri

– Dette er en bransje som har gått fra idealisme til at utviklingen drives av privat kapital og private aktører. Det er gøy å se. Vi er en grønn industri å regne med i fremtiden, sa Biogass Norge-sjef Pia von Farstad von Hall.
Hun påpekte at det er mange finske aktører i det norske markedet. Derfor var også finsk-norske St1 Biokrafts Staffan Lindberg invitert for å snakke til den norske bransjen.
– Vi har ikke vært her lenge nok til å vite hvordan myndighetene fungerer her. Men i Finland blir de lettere og lettere å jobbe med, sa Lindberg, som er Head of Production Development and Growth for Finland, Sverige og Norge.
– Det kan være samme prosess som pågår i Norge, at myndighetene ikke er vant med det. Så er det viktig at prosjektene lykkes. Om det blir dårlig start, blir myndighetene veldig forsiktige.

Støtte er avgjørende

– Rammebetingelser er ekstremt viktig. Norge har vært veldig flinke på sluttbrukersiden, litt mindre flinke på produksjonssiden, sa Halvorsen.
– Verdikjeden vår er kompleks. Alle leddene må være på plass. Både anleggene og markedet må fungere. Man bør sikre seg subtrater i 10-års kontrakter, men de fleste steder er det nesten spotmarkeder. Vi ser at det er ulik grad av risikoappetitt.
– Det er bedre rammebetingelser i Sverige. Men det er ikke håpløst i Norge. Bionova gjør mye bra. Klimascoren på produktet vårt er fantastisk. Men vi må jobbe med markedet. Det er veldig ulikt i ulike land.
– Det er for mye antagelser som skal til, for lite klarhet om hvilke rammevilkår og markedsbetingelser som gjelder. Om dette hadde vært klart, da hadde det vært store investeringer.

Innovasjon er kun et mål på sikt

Den grønne omstillingen er gjerne knyttet tett opp til innovasjon. Derfor vil det nok overraske mange at nyskaping ikke er et prioritert felt for St1 Biokraft.
– Våre anlegg er basert på tradisjonell teknikk. Vi vil ikke være eksperimentelle. Vi må vite at det fungerer. Vi inngår kontrakter om å levere gass, og da må levere, sa Lindberg.
– Så fort man tar innovasjon inn i et prosjekt, risikerer man at det går ut over driften. Derfor må man være litt varsom med å kreve nyskaping i kontraktene.
Halvorsen fra Redo Biosolutions var langt på vei enig.
– Jeg tror innovasjon kommer av store skalaer. Det er som i prosessindustrien. I Danmark er anleggene så store at det er tryggere å innovere. Det er lettere å få til når det er en «cash flow» som går. Produksjonen må opp på et visst nivå.

Biogass er beredskap

I en tid som preges av mulige kriser og hybride angrep, er beredskap stadig viktigere, påpekte debattleder Anne Marit Post-Melbye i Zero. Og bruk av biogass kan gjøre samferdselen mindre sårbar enn et system som utelukkende er basert på strøm.
Dette synspunktet fikk bred støtte.
– Det er ganske komplekse verdikjeder. Det vi driver er også et biogjødselanlegg. Det får lite oppmerksomhet, la Lindberg til.
– Det finnes mye å gjøre for å skape verdi i det produktet. Det tror jeg er viktig. Før eller senere finnes det en etterspørsel etter disse næringsstoffene.
Og som vi alle vet: Også næringsstoffer en del av beredskapen.

Les mer om

Samarbeid Samfunnsbedriftene og Biogass Norge

I tillegg til at Samfunnsbedriftene gir administrativ støtte til Biogass Norge, har organisasjonene flere felles medlemmer innen avfall og ressurs / vann og avløp:
  • FREVAR
  • HRA
  • IVAR
  • Lindum
  • Renovasjon- og gjenvinningsetaten, Oslo
  • VEAS / Veas Marked AS
  • BIR Ressurs
  • Rå Biopark

Hold deg oppdatert!

Vi gir deg siste nytt fra skjæringspunktene mellom fag og politikk, og mellom arbeidsliv og jus. Du får relevante og forståelige nyheter rett i innboksen din.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern