Den 9. januar kom tildelingsbrevet fra Justis- og beredskapsdepartementet til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Dette høres litt byråkratisk ut, men er i bunn og grunn Justis- og beredskapsdepartementets bestilling til DSB av hvilke oppgaver departementet forventer at direktoratet skal løse i 2025.
Vi i Samfunnsbedriftene Brann og redning hadde forventninger til at mange av utfordringene fra stortingsmeldingen om brann og redning skulle adresseres her, men vi ble dessverre litt skuffet.
Tildelingsbrevet til DSB klargjør hvilke oppgaver direktoratet skal prioritere i 2025. Det skisserer både temaer, oppgaver og mål som skal realiseres inneværende år.
Treffer ikke helt behovet
Vi i Samfunnsbedriftene Brann og redning har ventet i spenning på dette da vi hadde et berettiget håp om at Justis- og beredskapsdepartementet ville være tydelige på hvilke ambisjoner de har for utviklingen av brann- og redningstjenesten i årene som kommer.
Som med stortingsmeldingen om brann, som kom i mars 2024, ble vi dessverre skuffet over mangel på ambisjoner og tydelighet basert på det utfordringsbildet vi ser i årene som kommer.
Det mest konkrete i tildelingsbrevet er at DSB skal sette i gang arbeidet med en nasjonal risiko- og sårbarhetsanalyse (brann-ROS) på brannområdet. Dette vil være et viktig strategisk verktøy som både regionale og lokale brann-ROSer kan forankres i.
I tillegg ber Justis- og beredskapsdepartementet DSB om å vurdere hvordan det kan legges til rette for etablering av frivillige samarbeidsavtaler mellom brann- og redningsvesen og skogmaskinentreprenører i skogbrannberedskapen.
Kraftsamlingen uteblir
Utover dette er det svært lite konkret om ting som behov for mer formalisert samarbeid på tvers av kommunegrenser, regionale strukturer for styring og løsing av oppgaver som er for store for enkeltbrannvesen, hvilke oppgaver det er forventet at man skal være rigget for løse lokalt og regionalt samt lederutdanning i brann.
For 110-sentralene er det muligens lys i tunnelen da departementet ønsker å utrede en mulighet for at en første siling av e-callanrop skal skje utenfor nødmeldesentralene. I tillegg skal de på nytt gjøre en vurdering av om det er 110, 112 eller 113 som i framtiden skal ta imot disse forhåndssilte anropene.
DSB får litt handlingsrom
Det som likevel gir oss en viss grunn til optimisme er følgende formulering i tildelingsbrevet: «DSB skal følge opp «Brannmeldingen» innenfor eget handlingsrom».
Det vil si at det er mye opp til DSB selv hva de kan og vil jobbe videre av utfordringer fra stortingsmeldingen. Samfunnsbedriftene Brann og redning har en god dialog med DSB og vil følge opp dette med direktoratet og våre brann- og redningsmedlemmer i 2025.