Samfunnsbedriftene Energi har nylig gitt sine innspill til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) angående en tidlig avslutning av elsertifikatordningen.
Bakgrunn og synspunkter på dagens ordning
Elsertifikatordningen har historisk sett fungert godt ved å stimulere til utbygging av fornybar energi og gi ekstrainntekter til utbyggerne. Imidlertid har den store tilgangen på sertifikater ført til et betydelig prisfall, noe som har gjort administrasjonskostnadene høyere enn inntektene. Med dagens relativt høye kraftpriser er inntjeningen ved kraftverk med sertifikatrettigheter fortsatt god, selv uten sertifikatinntekter.
Økonomiske og juridiske konsekvenser
Produsentene ser positivt på en tidlig avslutning av ordningen, da de administrative kostnadene nå overstiger gevinstene. Strømselgerne kan fortsatt ha en liten margin på videresalg av elsertifikater, men det er viktig å vurdere behovet for en kompensasjonsordning for aktører med langsiktige avtaler. Det er også nødvendig å undersøke eventuelle juridiske konsekvenser av en tidlig avslutning.
Forslag til nye støtteordninger
Samfunnsbedriftene Energi foreslår å vurdere en ny støtteordning for å fremme ny kraftproduksjon. En mulig løsning kan være en ordning lik den som benyttes for havvindprosjekter, med en garantert pris på 80-100 øre per kWh over 15-25 år. Dette kan bidra til realisering av småkraftverk og solenergi i Sør- og Østlandet, samt større vannkraftprosjekter som Sauland kraftverk.