Søk

Årets Næringspris i Heim

Allvekst AS fikk gjev næringspris

Glade kvinner og menn ser smilende mot kamera.
Det var en stolt gjeng som hadde samlet seg under prisutdelingen den 10. desember på Kyrksæterøra i Heim kommune.
|
Publisert:
10. desember 2024

Arbeidsinkludering er også næringspolitikk. Dette poenget ble tydelig da Allvekst AS den 10. desember mottok Heims næringspris for 2024.

Det var daglig leder Ingalill Råket som sammen med sine ansatte tok imot næringsprisen under næringslivsseminaret på denne desemberdagen på Kyrksæterøra i Heim kommune.
Formålet med prisen er å anerkjenne bedrifter og virksomheter som bidrar til å utvikle eller styrke næringslivet i Heim.
Før utdelingen fikk prisvinneren presentert det nyskapende prosjektet «Partnerskap mot utenforskap». Det går ut på at Allvekst Marked skal samarbeide med Avantas AS om å kurse næringslivet i hvordan arbeidsinkludering kan bli en god måte å rekruttere på. Ordningen har støtte fra både Nav og kommunen.
For det er et stort paradoks: Stadig flere unge havner i utenforskap samtidig som det er et voksende behov for arbeidskraft.
– Vi må erkjenne at unge som hverken er i jobb eller utdanning har en lang vei å gå for å komme seg inn i arbeidslivet. De trenger tid og forståelse for sine utfordringer, og derfor må arbeidsgiverne bli bedre på inkludering av denne gruppen ungdommer, sier Råket.
– Ellers risikerer vi at overgangen fra tiltak hos oss til ordinært arbeid i bedrift blir en «glippsone», og de faller ut på nytt.

Må starte med kulturen

Bedriftene skal gjennom fem kursdager, med oppstart i januar. Målet er at de skal utvikle sin kompetanse om arbeidsinkludering.
– Vi har søkelyset på at de som deltar skal bevisstgjøre seg kulturen i sin bedrift. Og at de kan jobbe for å utvikle denne kulturen. Det gjelder blant annet med tanke på å møte ulikheter og mangfold på en god måte.
Etter opplæringen skal bedriftene sertifiseres. Og Samfunnsbedriftene skal være «sertifiseringsorgan».
– Noe av det spennende med dette er at det er så godt forankret i næringslivet. Det var næringsforeningen selv som tok initiativ til sertifiseringsordningen, sier fagsjef Rune Kvarme i Samfunnsbedriftene Arbeidsinkludering.
Både næringsforeningen og Heim kommune ønsket en uhildet part som revisor i sertifiseringen. Og da falt valget på Kvarme.
Gode hensikter til tross, så er ikke en slik ordning gratis. Både NAV og Heim kommune har forpliktet seg til å bidra gjennom tilskudd.
Kommunen har signalisert at de vil delfinansiere kurskostnader. Og NAV har sagt seg villig til å bruke opp imot 20 prosent av tiltaksbudsjettet sitt på arbeidsinkludering i de sertifiserte bedriftene.

Noe for hele Norge

Dette er en ordning som har overføringsverdi langt utover Trøndelags grenser. For hele Norge er i ferd med å merke virkningen av eldrebølgen og stadig flere unge i utenforskap.
Antallet pensjonister øker raskere enn antall nye arbeidstakere. Og da vil mange næringer slite med å få tak i folk. Det gjelder ikke minst i industrikommuner som Heim.
Derfor er det også slik at alle som bidrar til å få folk ut i arbeid eller utdanning, egentlig driver med næringspolitikk. Det gjelder bedriftene som deltar. Og det gjelder arbeidsinkluderingsbransjen selv.
– I Heim kommune har vi en bevisst og aktiv eier. Vi ser at nettopp det kjennetegner de arbeidsinkluderingsbedriftene som lykkes, fortsetter Ingalill Råket. Hun priser også NAV for å samhandle godt lokalt.

Les mer om

Pris for arbeidsinkludering

«Årets Næringspris i Heim» deles ut av Trøndelag sparebank i samarbeid med Heim kommune og Heim Næringsforening.
Målet er å anerkjenne bedrifter og virksomheter som bidrar til å utvikle eller styrke næringslivet i Heim.
Gjennom ordningen «Partnerskap mot utenforskap» lærer bedriftene å inkludere på en sosialt bærekraftig måte.
Kursopplegget holdes i regi av Allvekst AS og Heim Næringsforening.
Samfunnsbedriftene skal fungere som et «sertifiseringsorgan».
Rune Kvarme
Portrett av Rune Kvarme.
Fagsjef
415 40 353
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern