Det var daglig leder Ingalill Råket som sammen med sine ansatte tok imot næringsprisen under næringslivsseminaret på denne desemberdagen på Kyrksæterøra i Heim kommune.
Formålet med prisen er å anerkjenne bedrifter og virksomheter som bidrar til å utvikle eller styrke næringslivet i Heim.
Før utdelingen fikk prisvinneren presentert det nyskapende prosjektet «Partnerskap mot utenforskap». Det går ut på at Allvekst Marked skal samarbeide med Avantas AS om å kurse næringslivet i hvordan arbeidsinkludering kan bli en god måte å rekruttere på. Ordningen har støtte fra både Nav og kommunen.
For det er et stort paradoks: Stadig flere unge havner i utenforskap samtidig som det er et voksende behov for arbeidskraft.
– Vi må erkjenne at unge som hverken er i jobb eller utdanning har en lang vei å gå for å komme seg inn i arbeidslivet. De trenger tid og forståelse for sine utfordringer, og derfor må arbeidsgiverne bli bedre på inkludering av denne gruppen ungdommer, sier Råket.
– Ellers risikerer vi at overgangen fra tiltak hos oss til ordinært arbeid i bedrift blir en «glippsone», og de faller ut på nytt.
Må starte med kulturen
Bedriftene skal gjennom fem kursdager, med oppstart i januar. Målet er at de skal utvikle sin kompetanse om arbeidsinkludering.
– Vi har søkelyset på at de som deltar skal bevisstgjøre seg kulturen i sin bedrift. Og at de kan jobbe for å utvikle denne kulturen. Det gjelder blant annet med tanke på å møte ulikheter og mangfold på en god måte.
Etter opplæringen skal bedriftene sertifiseres. Og Samfunnsbedriftene skal være «sertifiseringsorgan».
– Noe av det spennende med dette er at det er så godt forankret i næringslivet. Det var næringsforeningen selv som tok initiativ til sertifiseringsordningen, sier fagsjef Rune Kvarme i Samfunnsbedriftene Arbeidsinkludering.
Både næringsforeningen og Heim kommune ønsket en uhildet part som revisor i sertifiseringen. Og da falt valget på Kvarme.
Gode hensikter til tross, så er ikke en slik ordning gratis. Både NAV og Heim kommune har forpliktet seg til å bidra gjennom tilskudd.
Kommunen har signalisert at de vil delfinansiere kurskostnader. Og NAV har sagt seg villig til å bruke opp imot 20 prosent av tiltaksbudsjettet sitt på arbeidsinkludering i de sertifiserte bedriftene.
Noe for hele Norge
Dette er en ordning som har overføringsverdi langt utover Trøndelags grenser. For hele Norge er i ferd med å merke virkningen av eldrebølgen og stadig flere unge i utenforskap.
Antallet pensjonister øker raskere enn antall nye arbeidstakere. Og da vil mange næringer slite med å få tak i folk. Det gjelder ikke minst i industrikommuner som Heim.
Derfor er det også slik at alle som bidrar til å få folk ut i arbeid eller utdanning, egentlig driver med næringspolitikk. Det gjelder bedriftene som deltar. Og det gjelder arbeidsinkluderingsbransjen selv.
– I Heim kommune har vi en bevisst og aktiv eier. Vi ser at nettopp det kjennetegner de arbeidsinkluderingsbedriftene som lykkes, fortsetter Ingalill Råket. Hun priser også NAV for å samhandle godt lokalt.