KS Bedrift er Norges ledende interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for samfunnsbedrifter som leverer grunnleggende tjenester til innbyggere og næringsliv i Norge.
– Våre 550 medlemmer er ryggmargen i det norske samfunnet. De sørger for strøm, bredbånd, rent vann, henting av avfall, miljøvennlig transport, sikkerhet og en rekke andre tjenester mange tar for gitt. Det er derfor naturlig at vi samler disse viktige bedriftene under paraplyen «Samfunnsbedriftene», sier administrerende direktør Øivind Brevik.
Organisasjonen har flest medlemmer innen energi, avfall, havn og brann/redning, men det er også mange medlemmer blant krisesentre, revisjonsselskaper, kulturinstitusjoner, natur og friluft, kontrollutvalgssekretariater, helse, pensjon, IKT, næring, arkiv og opplæring.
Tydelig profil
KS Bedrift ble opprettet som en del av kommunesektorens organisasjon KS i 2001. Siden 2014 har imidlertid KS Bedrift vært en selvstendig organisasjon med ansvar for egne tariffavtaler.
– At vi fortsatt har hatt «KS» i navnet har derfor skapt betydelig forvirring. Nå ser vi fram til å profilere oss som en tydelig interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for kommunalt eide samfunnsbedrifter i Norge, sier Brevik.
Han legger vekt på at dette ikke medfører noen oppsplitting eller ny konkurranse i Kommune-Norge.
– Selv om vi endrer navn, har vi fortsatt et veldig godt og tett samarbeid med KS. De ønsker også navneendringen velkommen. Dette gir et tydelig skille mellom interesseorganisasjonen for kommunene og interesseorganisasjonen for de kommunalt eide selskapene. Samtidig er det åpenbart at våre selskaper kan ha mange felles interesser med sine eiere i kommunene, sier Brevik.
Samfunnskritiske bedrifter
Etter anbefaling fra styre og administrasjon vedtok ekstraordinær generalforsamling i KS Bedrift den 10. desember 2019 å endre navn til «Samfunnsbedriftene». Hele 98 prosent av de stemmeberettigede stemte for navneendringen.
– Med koronapandemien hengende over oss, er det litt spesielle omstendigheter for et navnebytte på organisasjonen. Ikke minst når vi ser hvor mange av våre medlemmer som blir definert som samfunnskritiske funksjoner av myndighetene, sier Brevik.
– Vi kommer alltid til å sette medlemmene først, og i denne krisen er det viktigere enn noensinne å gi dem all mulig hjelp for at de skal kunne bidra i den nasjonale dugnaden. Så får vi tro at det nye navnet «setter seg» gjennom det arbeidet vi gjør for disse samfunnskritiske bransjene, sier han.